המפתחות להוצאת רישיון עסק

התהליך המורכב להשגת רישיון עסק מצריך היכרות עם הדרישות השונות להוצאתו. כך באפשרותך להוציא רישיון עסק בדרך הנכונה והבטוחה, שלב אחר שלב.

חוק רישוי עסקים נועד לדאוג לאיכות חייהם של התושבים ולביטחונם, ומכאן חשיבותו הרבה. באמצעות החוק מוודאת הרשות שננקטו כל הצעדים שיבטיחו את פעילותו התקינה של העסק, לטובת בית העסק ולקוחותיו. מסיבה זו כל עסק המופיע בצו רישוי עסקים מחויב עפ"י חוק להוציא רישיון עסק.


באילו מקרים צריך להוציא רישיון עסק?

רשימת העסקים הטעונים רישוי כוללת בין היתר: עסקים מתחום המזון, בריאות, רוקחות וקוסמטיקה, חקלאות, מסחר, בתי עינוגים, נופש וספורט ועוד. הפעלת עסק טעון רישוי ללא רישיון עסק, מהווה עבירה פלילית החושפת את בעל העסק לצו סגירה מנהלית, לתביעה, לתשלום קנסות ולסנקציות נוספות.

על עסקים טעוני רישוי להוציא רישיון עסק בעת פתיחת עסק חדש, במידה וחל שינוי דוגמת צמצום או הרחבת שטח העסק או לחילופין בעקבות שינוי במהות העסק. מקרה נוסף בו יש להגיש בקשה לרישוי עסקים היא בעת שינוי בעלות: חשוב לדעת כי רישיון העסק אינו עובר אוטומטית במקרה של החלפת בעלות. במקרה כזה יש לבדוק מחדש (במשרד הבריאות וברשות המקומית) את התאמת הנכס לפעילות המבוקשת בטרם שכירת הנכס, זאת על מנת למנוע מצב שבו בעל עסק שוכר נכס ונאלץ לבצע בו שינויים בלתי מתוכננים, בכדי להתאים אותו לדרישות החוק ולמדיניות המשתנה מעת לעת.


הקריטריונים לקבלת רישיון עסק

על מנת לקבל רישיון עסק יש לעמוד במגוון דרישות, כגון דרישות משרד הבריאות, עמידה בתנאי תברואה נאותים, התאמת הנכס לתב"ע ולהיתר הבנייה, מניעת מטרדים לסביבה, עמידה בתנאי כיבוי אש, משטרה ועוד. חשוב לציין כי הקריטריונים לקבלת רישיון עסק משתנים בהתאם לתחום הפעילות ובהתאם לרשות המקומית ולדרישותיה. כך למשל עסק בתחום המזון, המתכוון להגיש בקשה לרישיון עסק בירושלים, מחויב לקבל תחילה אישור עקרוני לתכנית ממשרד הבריאות (במסגרת חוו"ד מקדמית) הכוללת פרשה טכנית, שמטרתה להציג ולפרט את הפעילות של בית האוכל.

עסק המגיש בקשה לרישיון עסק שאינה תואמת לתב"ע, צריך להגיש בקשה לשימוש חורג בנוסף לבקשה לרישוי העסק.

עסקים כמו מסעדות גדולות ובארים נדרשים אף בהגשת תכנית בטיחות אש מאושרת ע"י הרשות הארצית לכבאות והצלה.

תהליך קבלת רישיון עסק

תכנון העסק וקבלת רישיון עסק בטרם פתיחתו, יכולים לחסוך זמן יקר והוצאות מיותרות על תכנון מחדש. על מנת להוביל לקבלת רישיון עסק בדרך הקצרה והיעילה ביותר, משרדנו מלווה את העסק בכל השלבים עד לקבלת הרישיון, לרבות:

1.  בדיקת היתכנות:
      א. בדיקת התאמת הנכס לפעילות הרצויה ולדרישות החוק.
      ב. בדיקה שהשימוש המבוקש תואם לשימוש המותר עפ"י התב"ע וכי הנכס מותאם לתכנית ההיתר וללא חריגות בניה.

2.  מדידת הנכס.

3.  תכנון העסק – התכנון יבוצע ביחד עם בעל העסק ויותאם לצרכיו, לאופן עבודתו ולדרישות החוקיות.
4.  קבלת אישור עקרוני לתכנית, באמצעות קיום פגישות עם שירות המזון של משרד הבריאות (במקרים של בתי אוכל).
5.  הגשת בקשה לרישיון עסק: העברת התכניות המאושרות והטפסים הרלוונטיים לפתיחת תיק רישוי במחלקת רישוי עסקים. במעמד פתיחת התיק יישלחו הפניות לכל גורמי הרישוי הרלוונטיים האמורים לתת חוות דעת (כגון כיבוי אש, משרד הבריאות, נגישות, משטרה, פיקוח על הבנייה וכיו"ב).
6.  ביקורת של גורמי הרישוי – בדיקת התאמת התכנית לעסק, לקיום תנאי תברואה נאותים, התאמת העסק לדרישות הבטיחות ועוד.
7.  עם אישור כל הגורמים את הבקשה, יונפק רישיון עסק כחוק.

הכרות מעמיקה עם הדרישות השונות מסייעת במניעת עיכובים והוצאות מיותרות בתהליך המורכב של רישוי העסק. על מנת לקבל רישיון עסק בדרך הקצרה ביותר, משרדנו רותם לטובתך בקיאות ארוכת שנים בתקנות ובחוקים הנחוצים לתהליכי הרישוי באזור ירושלים והסביבה.

לקבלת פרטים נוספים אנא בלאו פרטיכם ונציג משרדינו יחזור אליכם בהקדם.